top of page
Writer's pictureEPAIU

Кліматичні збитки, завдані російською війною в Україні за 24 місяці: дослідження

Загальна шкода клімату, яку рф завдала за два роки повномасштабного вторгнення в Україну, становить близько 32 млрд доларів. Такі дані оновленої оцінки Ініціативи з обліку викидів парникових газів від війни, презентованої на Міжнародній конференції з питань відновлення України у Берліні.


Згідно з результатами дослідження впливу війни на клімат, яке Ініціатива з обліку викидів парникових газів від війни проводить спільно з Міндовкіллям та ГО Екодія, – 24 місяці повномасштабного вторгнення рф призвели до більшої кількості викидів вуглецю, ніж за рік спричиняє така високоіндустріальна країна, як Нідерланди.

За даними експертів, вплив війни на клімат посилюється із кожним місяцем через бойові дії, пожежі, руйнування інфраструктури та інші прямі й непрямі впливи. А масштабні атаки на українську електричну мережу призвели до багатьох неконтрольованих витоків SF6 (гексафториду сірки) – парникового газу, потужнішого ніж вуглекислий газ, метан і оксид азоту.


Аналіз проблеми охоплює не лише терени України, але й пропонує ширший погляд на логістику війни та наслідкові події за її межами, які також безпосередньо повʼязані з війною та є причиною викидів: пожежі на ворожій території, “оживлення” старої воєнної техніки із застарілими двигунами, мілітаризація та зростання виробництва озброєння тощо.


Дослідження проводиться уже вчетверте і також торкається впливу на клімат процесів відбудови, наслідків вимушеної міграції та інших аспектів, повʼязаних з війною. Усі чотири ітерації дослідження підтримала Ініціатива з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні (EPAIU), яку Міжнародний фонд “Відродження” реалізує за підтримки Швеції.

6 views0 comments

コメント


bottom of page